Verkkoteksteissä kannattaa panostaa sanavalintoihin

Osallistuin viime viikolla Viestintäekonomien ”Toimiiko viestisi verkossa? Verkkokirjoittamisen keskeiset keinot ja suurimmat sudenkuopat” -kurssille, jonka veti Marsa Luukkonen. Koulutuksesta minulle jäi erityisesti mieleen se, miten tärkeitä sanavalinnat ovat verkkotekstiä kirjoittaessa. Oikeilla sanavalinnoilla voidaan vaikuttaa huomattavan paljon siihen, että tiedon etsijät löytävät verkosta oikean tiedonlähteen.

Tekstiä kirjoittaessa olisi siis hyvä miettiä, mitä hakusanoja tästä aiheesta tietoa hakevat kirjoittaisivat Googleen hakusanoiksi. Sitten näitä sanoja kannattaa viljellä sekä kirjoituksessa ja varsinkin otsikossa. Varsinkin asiantuntijat käyttävät usein mielellään termejä, ammattisanastoa ja jargonia, koska se on heille luonnollista kieltä ja toisaalta myös osoitus heidän ammattitaidostaan. Viestijän tulisi kuitenkin ajatella ensisijassa yleisöään eikä itseään. Verkkotekstissä sisällön ymmärrettävyyden lisäksi erittäin tärkeäksi tekijäksi nousee siis sisällön löydettävyys. Samaa aihetta käsitellään myös Bad Pitch -blogissa tosin PR-työn näkökulmasta.

Sain myös itse äskettäin hauskan opetuksen siitä, että tällä ihan oikeasti on merkitystä. Lisäsin äskettäin tagit blogiini, joten sekin saattoi vaikuttaa asiaan. Katsokaa mitä kävijämäärille tapahtui kun tein 2.11. postauksen liittyen Hussein-nimen käyttöön Facebookissa (klikkaa kuva isommaksi, tilasto on Sitemeteristä):

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *