Periscope – maailmaa mullistava sovellus ja teinityttöjen vanhempien pahin painajainen

Kirjoitus julkaistu alunperin we.knowit.fi-blogissa.

Latasin viikonloppuna puhelimeeni Periscope-sovelluksen. Ja en muista koska olisin ollut yhtä täpinöissäni uudesta sovelluksesta, sivustosta tai ohjelmistosta. Periscopessa ei oikeastaan ole mitään uutta siinä mielessä, että livestreamia on kuka tahansa voinut lähettää verkkoon jo vuosikausia. Periscope vain tekee sen lähettämisestä ja lähetysten löytämisestä erittäin helppoa, vuorovaikutteista ja reaaliaikaista.

Periscope on siis puhelimeen ladattava sovellus, jonka kautta voi lähettää livestreamia verkkoon. Palveluun kirjaudutaan joko Twitter-tunnuksella tai puhelinnumerolla. Lähetyksen seuraajat voivat kommentoida lähetystä ja lähettää sydämiä. Käyttäjät voivat seurata toisiaan ja kun seurattava henkilö aloittaa livestreamin tulee seuraajan puhelimeen tästä notifikaatti.

Erottava tekijä sovelluksessa on mielestäni sijaintiin perustuva livestreamien etsiminen. Käyttäjä näkee kartalta, missä on live-lähetyksiä parhaillaan menossa. Se, että sovelluksen kautta pääsee helposti ja nopeasti katsomaan joko pilveä pössyttelevän naapurin yksinpuhelua kameralle, Mikkelissä kameralla flirttailevien teinityttöjen lähetystä, Californiassa aurinkoisella rannalla päivää viettävien ystävysten streamia tai Kazakstanissa tanssivien miesten lähetystä tekee sovelluksesta niin kiehtovan.

Helsingissä on meneillään kolme suoraa lähetystä (punaiset pallot). Siniset pallot ovat 24 tunnin sisällä tallennettuja lähetyksiä.

Periscopen avulla on mahdollista mennä kärpäseksi kattoon minne tahansa maailmassa. Mielestäni sovelluksen ihmeellisyys ei kuitenkaan vain ole ihmisten yksityiselämän vakoilu vaan Periscopen sanoin “katsele maailmaa toisen ihmisen silmin”. Samaan aikaan, kun journalistiset periaatteet välittää maailmasta mahdollisimman totuudenmukaista ja objektiivista kuvaa meinaavat murentua kovien kaupallisten ja poliittisten paineiden alla, mahdollistaa Periscope sen, että me pääsemme itse katsomaan maailmaa.

Uskonkin, että jatkossa sekä maailmaa liikuttavia että järkyttäviä tapahtumia itse kukin tulee seuraamaan suorana lähetyksenä Periscopen kautta. Sen lisäksi, että luemme niistä uutisista päsemme puhelimen kautta suoraan lähetykseen kaiken keskelle, jos siis niin haluamme. Yritysviestinnän ja markkinoinnin ammattilaisena näen toki Periscopessa myös suuria mahdollisuuksia business-maailmalle. Yksinkertaisena esimekkinä nyt vaikka seminaarien striimaaminen helposti puhelimella Periscopen kautta. Twitter-tiliin linkitetty Periscope-tili lähettää URL-osoitteen Twitteriin, joten suoraa lähetystä voi kuka tahansa seurata verkossa.

Periscope ei ole vain mahdollisuus vaan se on myös uhka, ihan kamala uhka. Livestreamin lähettäjä voi halutessaan estää tarkan sijaintinsa näyttämisen, mutta monet eivät näin tee. Se, että kaunis 14-vuotias tyttö etsii Periscopessa poikaseuraa sijaintinsa paljastaen on varmasti tytön itsensä mielestä ihana mahdollisuus, mutta nuoren tytön vanhemman näkökulmasta ihan kamala uhka. Tai, että perjantai-iltana tunnetun ja myös erittäin vihatun suomalaisen poliitikon esiteinitytär lähettää omalla nimellään 6-tuntisen livestream-lähetyksen kotoaan sijaintinsa paljastaen, on se myös minusta vaarallista. Ja toki Periscopea voidaan käyttää myös propagandaan, uhkailuun ja moneen muuhun pahaan asiaan.

Periscopella on valtava potentiaali, niin hyvässä kuin pahassakin. Sen käyttäjämäärät tulevat lähiaikoina räjähtämään. Helsingin Sanomien sunnuntaitoimittaja Anna-Sofia Berner kuvasi Periscopea lähinnä suomalaisten teinien chattikanavana, mutta se on paljon muutakin. Se on maailmaa mullistava sovellus, jonka kautta kuka tahansa, missä tahansa, milloin tahansa voi välittää näkemänsä koko maailmalle. Se on huikeaa, ja myös pelottavaa, mutta ennen kaikkea huikeaa.

Päivitys 30.1.2017: Nykyään suosin Live-lähetyksiin Facebook Liveä, koska aiheesta kiinnostunut yleisö on helpompi tavoittaa ja lisäksi videot jäävät sinne talteen eivätkä katoa 24 tunnin päästä niin kuin Periscopeen laitetut videot.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *