Missä tarve siellä plugin

Minulla oli blogissani äskettäin tietoturvaongelmia (tästä syystä blogin ulkoasu on tällä hetkellä niin askeettinen). Huomasin asian, kun jaoin jonkun blogikirjoitukseni Facebookiin ja esikatselun teksti oli siellä jotain ihan muuta, kun itse postauksessa. Nimittäin blogin koodiin oltiin mm. ujutettu jotain potenssilääkkeen mainostekstiä. Lisäksi blogini näkyessä Googlen haussa siellä näkyi varoitus, että tämän sivuston tietoturva saattaa olla vaarantunut. Hakkeroitujen blogien puhdistamiseen löysin netistä todella työläät ohjeet uudelleen asennukseen ym ja ajattelin, että täytyy olla joku helpompikin tapa. Tietenkään mitään varmuuskopioita en ollut äskettäin ottanut, että olisin saanut helposti koodit palautettua aiempaan tilaan.

Ensimmäiseksi vaihdoin salasanan sekä käytössä olevan templaten. Huomasin nimittäin, että käytössä olevassa templatessa oli noita ylimääräisiä tekstejä ja kun vaihdoin toisen templaten, niin ne katosivat. Tämän tehtyäni myöskään Google ei enää valittanut tietoturvan vaarantumisesta. Jotain häikkää tuntui vielä kuitenkin jääneen, koska esim. jos blogini laittoi kirjanmerkkeihin tuli otsikoksi epämääräinen merkkijono.

Avoimeen lähdekoodiin perustuva WordPress on kaupallisiin ohjelmistoihin verrattuna todella joustava ja ketterä. Mitä ikinä tarpeita blogissani on ollut, olen löytänyt niitä varten jonkun valmiiksi tekemän maksuttoman lisäosan eli pluginin. Niinpä tulikin mieleeni, että kenties ongelmaan löytyisi joku plugin. Ja löytyihän se!! Otin käyttöön Wordfencen, jolla skannasin sivuston.

Wordfence osaa mm. katsoa, mihin koodeihin on tehty muutoksia. Ja niinpä niin, potenssilääkemainostekstit tosiaan olivat tuon aiemmin käytetyn templaten headerin koodissa. Vaikka template ei enää edes ollut käytössä auttoi templaten palauttaminen aiempaan tilaan ja poistaminen siihen, että esim. tuo kirjanmerkin lisääminenkin toimii taas oikein. Sitä en tiedä, miten nuo mainostekstit tuon templaten koodiin päätyivät. Hakkeroiko joku blogiini vai oliko hakkeri (tai templaten tekijä) lisännyt tekstit templaten koodin ja päivityksen yhteydessä ne tulivat blogiini.

Joka tapauksessa ongelma on nyt ainakin toistaikseksi ratkaistu ilman työläitä uudelleen asennuksia tms. Toivon mukaan tuo Wordfence auttaa pitämään jatkossa tuollaiset ongelmat loitolla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *