Ohjeita lopputyömörön selätykseen

Minua aina ihmetyttää ihmiset, jotka eivät saa graduaan tai diplomityötään tehtyä. Miksi jättää monien vuosien opiskelusta tutkinto hankkimatta lopputyön takia. Olen pohtinut, että kenties tämä johtuu siitä, että lopputyö olipa se sitten gradu tai diplomityö tai mikä tahansa, nähdään usein mörkönä. Se koetaan suurena epämääräisenä möhkäleenä, jonka alle uppoaa. Joillain voi olla myös niin suuret tavoitteet ja itsekritiikki, että siksikin pelkkä aloittaminen tuntuu vaikealta. Toiset taas ovat laiskoja ja aikaan saamattomia. Heitä ei voi auttaa, koska motivaatio pitää lähte itsestä, mutta muita voi.


Olen itse opiskeluhullu ja useampien seminaaritöiden, diplomityön ja gradun kirjoitusprosesseista on aika paljon kokemusta. Nykyään haaveilen väitöskirjan tekemisestä. Laitan tähän muutamia vinkkejä ja periaatteita, joita olen itse noudattanut ja saanut työt melko kivuttomasti ja nopeasti valmiiksi. Kaikille tällaiset periaatteet eivät ehkä sovi, mutta minulle sopivat.

  1. Kaikista tärkein ohje: Kirjoita joka ikinen arkipäivä 2-4 sivua uutta tekstiä eli kirjoitetun tekstin pituus pitää lisääntyä joka arkipäivä vähintään kaksi sivua. Jos sinulla on kahden sivun kohdalla hyvä flow päällä ja ajatus kesken, niin jatka toki kirjoittamista. Jos taas ei, niin lopeta sen päivän osalta siihen. Jos noudattaa tätä ohjetta, niin työ valmistuu 2-3 kuukaudessa. Mistään muusta ei tarvitse ottaa stressiä. Kirjoita vaikka puuta heinää ilman itsekritiikkiä. (Tämä ohje on täyspäiväisesti gradua tekeville. Työssäkäyville tavoite voisi olla esim. 1 sivu joka arkipäivä tai esim. 3 sivua maanantai- ja tiistai-iltoina tms, mikä omaan aikatauluun sopii. Kannattaa kuitenkin joku sivumäärätavoite ottaa niille päiville kun työtä tekee. Tavoite ei saa olla liian kova vaan se pitää tuntua itsestä melko helpolta.)
  2. Älä ihmeessä mene hankkimaan valtavaa kasaa kirjoja ja artikkeleita, jotka meinaat lukea läpi ennen kirjoitusprosessia. Gradun kirjoittaminen tulee aloittaa päivästä yksi!! Useita kokonaisia kirjoja ei tarvitse lukea, yhdestä kirjasta riittää toisinaan yhden luvun, mutta useimmiten yhden sivun, kappaleen tai jopa lauseen lukeminen. Kun löydät jostain kirjasta tai artikkelista jotain relevanttia, niin kirjoita se omin sanoin tekstiksi heti, jotta siihen ei enää tarvitse palata. Tee alusta asti asianmukaiset lähdeviitteet näihin ja lisää teos lähdeluetteloon.
  3. Aikatauluta ja pistä käyntiin empiirinen tutkimus heti, kun tiedät mitä teet. Näin voit esim. sovittujen haastattelujen tai kyselytuloksien vastauksia odotellessa työstää teoria- ja/tai metodiosuutta. Toisinaan haastattelun rungon tai kyselylomakkeen kysymysten valmistelu vaatii hieman teoriaan perehtymistä, mutta heti kun empiirinen tutkimussuunnitelma alkaa valmistua, ala edistää sitä. Jos nimittäin joudut odottelemaan vastauksia tai haastatteluita ja kirjoitusprosessi katkeaa, niin kirjoittamisen kynnys voi kasvaa ja samalla myös menee aika hukkaan. Gradu on hyvä tehdä kerralla valmiiksi, tauko voi venyä ikuisuudeksi.
  4. Tee haastatteluissa muistiinpanot niiden nauhoittamisen sijaan. Jos teet haastatteluita, niin kirjoita haastattelun aikana muistiinpanot suoraan koneelle. Jos et ehdi jotain kirjoittaa, niin voit ihan hyvin pyytää haastateltavaa hidastamaan. Jos et tee muistiinpanoja ja nauhoitat haastattelun ja meinaat sitten myöhemmin nauhaa kuunnellessa tehdä muistiinpanot, niin siihen menee turhaan tupla-aika. Voit toki varmuuden vuoksi nauhoittaa haastattelun, mutta älä jätä tekemättä muistiinpanoja haastattelun aikana ja palaa nauhaan vain jos jotain meni ohi. Kun teet ne suoraan koneelle, ne on helppo siitä puhtaaksi kirjoittaa. Itse en ole koskaan nauhoittanut haastatteluita enkä ole kokenut että se olisi tarpeen.
  5. Tee kaikki heti kuin mahdollista, sen sijaan, että jättäisit viime tippaan, niin sitten se on pois alta. Kun kirjoittamisen aloittaa aamulla, niin jos aamun päivän aikana saa sen pari sivua kirjoitettua ja jatkaminen tuntuu väkinäiseltä, niin sitten voi loppupäivän hummailla ja unohtaa koko työn. Tai jos saat maanantain ja tiistain aikana kirjoitettua 10 sivua eli sen viikon kiintiön, niin voit palkita itsesi lomailemalla loppuviikon, jos siltä tuntuu. Jos jäät sivumäärätavoitteesta jälkeen jostain syystä, niin ota se kiinni mahdollisimman pian eli sitten joudut joinain päivinä kirjoittamaan enemmän. Jos jäät jatkuvasti jälkeen tavoitteesta voi iskeä ahdistus ja gradu voi muuttua möröksi. Tärkeää on, että voit luottaa siihen, että 2-3 kuukautta gradun aloittamisen jälkeen sinulla on 80 sivua tekstiä kasassa ja gradun ensimmäinen versio on ainakin lähes valmis.
  6. Tee gradun ensimmäinen versio valmiiksi mahdollisimman nopeasti ja itsekritiikittömästi. Tekstiä voi sitten myöhemmin muokkailla, korjailla, poistella ja lisäillä. Kun ensimmäinen versio on valmis, niin mörkö on selätetty ja tuskin kovin monilta gradu on jäänyt valmistumatta siksi, että sitä ei jaksanut viimeistellä.

4 Replies to “Ohjeita lopputyömörön selätykseen

  1. Olisipa ollut tämä lista kädessä 2-3 vuotta sitten 🙂 Mut tulihan se sitten KUITENKIN valmiiksi multakin!

  2. Moi, luin äsken tän jutun nyt uudestaan läpi. Ilmeisesti viimekesäisestä lukemisesta nämä ohjeet oli jääneet mieleen hautumaan. Tajusin tehneeni gradun hyvin pitkälti näiden ohjeiden mukaan ja pari kuukautta siinä tosiaan vaan menee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *